fbpx
Čiščenje ročaji iz nerjavečega jekla - Care and maintenance stainless steel door handles - Griffing

Ročaji in kljuke iz nerjavečega jekla ob kakovostni izdelavi ohranjajo izjemno vizualno privlačnost, dajejo dodaten vtis čistoče in jih je v primerjavi z drugimi materiali enostavno čistiti. Kljub temu pa je za podaljšanje življenjske dobe in estetske privlačnosti nega in vzdrževanje ročajev in kljuk nujna.

ROČAJI IN KLJUKE IZ NERJAVEČEGA JEKLA

Nega in vzdrževanje ročajev in kljuk je enostavna. Za čiščenje se najbolj priporoča uporaba mila, vode ali blagega detergenta. Najbolje jih očistite z mehko stranjo čistilne gobice ali krpo ter osušite do suhega. Čiščenje je priporočljivo vsaj enkrat mesečno, v vlažnih in slanih okoljih pa pogosteje. Satiniran ročaj (nesvetleča mat obdelava) vedno čistite v isti smeri vzorca ter sledite smeri brušenja. Pri poliranem ročaju pa lahko visok sijaj z leti ohranjate s sredstvi za poliranje.

Pri negi in vzdrževanju ročajev iz nerjavečega jekla se odsvetuje uporabo čistil z abrazivnimi in agresivnimi sestavinami, saj lahko poškodujejo površino, pustijo sledi prask ali povzročijo rjavenje. Če pride ročaj v stik z močnimi kislinami ali abrazivnimi čistili, ga takoj operite z večjo količino čiste vode. Če ste v dvomih, ali je čistilo primerno za čiščenje ročajev, čistilno sredstvo preizkusite na nevidni strani ročaja.

DA NE
Ročaje ali kljuke se lahko čisti z:

 • milom,
 • vodo,
 • blagim detergentom ali blagimi čistili,
 • blagimi čistili z razredčeno raztopino amonijaka,
 • mešanico kisa in olja (pri trdovratnejših madežih),
 • sodavico,
 • sredstvi za poliranje (pri poliranem ročaju).

Pri čiščenju lahko uporabljate:

 • vlažne ali suhe krpe,
 • mehko stran čistilnih gobic,
 • papirnate krpice,
 • ščetke z najlonskimi ščetinami.
Ročajev ali kljuk nikoli ne čistite s:

 • klorovodikovo kislino, ki jo najdemo v nekaterih čistilih za čiščenje opečnih sten, ploščic in betona,
 • čistili, ki vsebujejo klor (kot so belila) ali raztopine klorida,
 • čistili za čiščenje cementnih madežev,
 • koncentrati iz mila,
 • pastami in čistilnimi praški z abrazivnimi dodatki,
 • čistili za čiščenje pečic,
 • čistili za srebro in medenino,
 • vodo iz vrtin (zaradi visoke vsebnosti železa).

Pri čiščenju nikoli ne uporabljajte:

 • trde strani čistilnih gobic iz železnih vlaken ali jeklene volne,
 • žičnih gobic, s katerimi odstranjujemo najtrdovratnejšo umazanijo s posod,
 • ostrih kovinskih predmetov ali britvic,
 • krtač z močnimi ščetinami.

STEKLENI VSTAVKI

Pri čiščenju steklenega vstavka uporabljajte le navadna čistila za steklo brez vsebnosti salmijaka. Na papirnato krpo ali mehko stran gobice nanesite nekaj čistila, očistite vstavek, obrišite z vlažno krpo ter osušite. Poleg krp lahko uporabljate mehke gobice in usnje. Nekateri še vedno prisegajo na čiščenje steklenih površin s časopisnim papirjem, vendar to lahko na steklu pusti madeže, zato njegovo uporabo ne priporočamo.

Trdovratnejšo umazanijo lahko očistite z acetonom ali špiritom, vendar morate potem steklo očistiti še z vodo in ga osušiti. Izogibajte se čiščenju ob močnem soncu, saj lahko na vstavku ostanejo lise.   Prepovedana je uporaba abrazivnih čistil z agresivnimi sestavinami in čiščenje z gobicami iz železnih vlaken ali jeklene volne. Za čiščenje stekla nikoli ne uporabljajte alkalnih čistilnih lugov, kislin ter sredstev, ki vsebujejo fluoride. Izogibajte se tudi kontaktu steklenega vstavka s kovinskimi predmeti ali britvicami, saj bodo poškodovali površino in izgled.

Nega in vzdrževanje ročajev s steklenimi vstavki_čiščenje_Griffing

LESENI VSTAVKI

Leseni vstavki pri ročajih so lakirani in na ta način dodatno zaščiteni, vseeno pa previdnost ni odveč. Da vstavek ne bo spreminjal sijaja in barve, se priporoča čiščenje s toplo vodo, milom ali blagim detergentom, ki ga nanesete na mehko stran gobice ali tekstilno krpo.

Vstavek je treba po čiščenju oprati s čisto vodo in ga obrisati do suhega. Uporabljate lahko tudi posebna čistilna sredstva za nego lesenih površin, trdovratnejše madeže pa lahko očistite tudi z mehko stranjo gobice, na katero ste nanesli kapljico olivnega olja.

Uporaba abrazivnih čistil z agresivnimi sestavinami (tudi čistil za steklo) je prepovedana. Prav tako so prepovedane kovinske ščetke, trde strani gobic in žične gobice. Pazite tudi, da ne boste vstavek podrgnili z ostrim predmetom ali ga čistili z britvico, ker se bodo pojavile praske in poškodbe površine.

Navodila za nego in vzdrževanje ročajev z lesenim vstavkom_čiščenje_Griffing

ALUMINIJASTI VSTAVKI

Aluminijaste vstavke pri ročajih lahko redno čistite s čisto vodo in minimalnim dodatkom pH-nevtralnih ali alkalnih čistil. Če že čistite s čistili, vam priporočamo, da jih nanesete na krpo ali gobico ter previdno očistite. Po čiščenju vstavek obvezno operite s čisto hladno vodo in površino obrišite s suho krpo.

Trdovratnejše madeže lahko očistite tudi z nearomatskimi topili na osnovi bencinskih ogljikovodikov, nato pa takoj operite s čisto hladno vodo. Čiščenje priporočamo pri zmernih zunanjih temperaturah, ki ne presežejo 25 °C.

Nikoli ne uporabljajte abrazivnih čistil z agresivnimi sestavinami, kot so kisline, bazična čistila, razredčila, organska topila, alkoholi, aromati in podobne spojine. Tudi čiščenje s kovinskimi krtačkami je prepovedano, ob neupoštevanju navodil pa lahko s takšnim čiščenjem povzročite poškodbe lakirane površine aluminija.

Navodila za nego in vzdrževanje ročajev z aluminijastim vstavkom_čiščenje_Griffing

ČITALNIK PRSTNIH ODTISOV

Uporabniki ročajev s čitalnikom prstnih odtisov boste morali vsake toliko očistiti tudi čitalnik, saj se lahko v nasprotnem primeru pri prepoznavi prstnih odtisov pojavijo težave. Očistite ga s suho ali rahlo vlažno krpo. Lahko ga očistite tudi z blagimi čistili za čiščenje površin in mehko krpo, nikakor pa ne uporabljajte čistilnega mleka, čistilnih robčkov, agresivnih čistil ter polirnih past in kislin, saj lahko čitalnik preneha delovati. Preden se lotite čiščenja čitalnika prstnih odtisov na ročaju, preglejte še navodila za vzdrževanje od samega proizvajalca čitalnika.

Nega in vzdrževanje ročajev s čitalnikom pstnih odtisov_čiščenje_Griffing